Типове кожа и грижи за тях

Кои са типовете кожа и какви грижи да се полагат за тях?

Грижата за кожата започва с познаването на вашия тип кожа, защото в крайна сметка това ще определи правилните грижи които трябва да полагате и видовете продукти, които отговарят на кожата ви. Какъв е вашият тип кожа? Кожата може да бъде нормална, суха, мазна и комбинирана. Може да си мислите, че знаете типа на кожата си, но има вероятност да нямате представа какъв е! Невъзможно е да се отнасяте правилно към кожата си, ако не знаете с какво работите. Вземете теста, за да определите правилно, веднъж завинаги, точно какъв е типът на вашата кожа. Това е най-добрият начин да започнете нова рутина грижа за кожата, която е пригодена за уникалните силни и слаби страни на вашата кожа.

 

А. Нормална кожа

Хората с нормална кожа са блажени, защото този тип е най-малко проблематичен от всички.

С какво се отличава тази кожа?

  1. Кожата е гладка и има равномерен тен.
  2. Изглежда свежа и еластична цял ден.
  3. Порите са видими, но не са много големи.
  4. Нормалната кожа изисква минимални грижи и поддръжка.

Какви да са почистващите продукти?

Може да се прилагат най-обикновени почистващите продукти за лице се и по възможност да бъдат без алкохол.

Трябва ли да се прилагат овлажнители?

Въпреки че нормалната кожа има природно точното ниво на влага, овлажнителите все пак са задължителни, които за предпочитане трябва да имат UV защита и антиоксидантни свойства. Нормалната кожа рядко създава проблеми, но все пак трябва да се внимава при избора на козметични продукти.

Б. Суха кожа

Две неща, които са полезни за сухата кожа са, че пъпките и петна са редки, а порите са твърде малки и не се виждат. Но това също може да бъде проблем, тъй като кожата има тенденция да бъде груба и люспеста. Бръчките и фините линии също могат да бъдат повече при хора със суха кожа, като виновникът за това, разбира се е липсата на влага.

Кои са причините за суха кожа?

Понякога причинат за суха кожа е природна, но друг път са атмосферните условия – излагане на вятър, студ и слънце, които без допълнителни грижи за кожата, отнемат естествената влага на тялото и оказват отрицателни ефекти върху кожата. Друга причина за суха кожа е възрастта. Със остаряването на човек, способността му да произвежда и задържа влагата на кожата, отслабва.

Какви са специалните грижи за суха кожа?

Сухата кожа изисква специални грижи, използвайки продукти, които целят поддържане на естествената влага на кожата. Хората със суха кожа трябва да избягват продукти с алкохол, тъй като алкохолът може допълнително да причини сухота. Препоръчва се употребата на продукти с глицерин, петрол, млечна киселина и ланолин. Овлажнителите са задължителни за употреба при наличие на суха кожа – препоръчвани са овлажнители с витамин Е и на маслена основа. Желателно е и другите козметични продукти, които ползвате, да са също с овлажняващи свойства.

В. Мазна кожа

Мазната кожа има големи и видими пори, груба текстура и винаги изглежда блестяща. Освен това е по-предразположена към запушени пори, което води до появата на петна и акне. Мазната кожа е резултат от твърде много производство на себум, което е естественото масло на кожата.

Кои са основните грижи за мазна кожа?

  1. Да се поддържа нормално ниво на естественото масло в тялото.
  2. Почистващи продукти, които се ползват да са със силно почистащо действие, но да не са много силни, тъй като има вероятност те да предизвикат мастните жлези да произвеждат повече масло, и така да усложнят проблема.
  3. Ексфолиацията, поне веднъж седмично, облагодетелства хората с мазна кожа, тъй като това премахва мъртвите кожни клетки, които могат да запушат порите.
  4. Мазната кожа е необходимо да се хидратира след цялостно почистване, но овлажнителите трябва да са леки и без мазнини, не-комедогенни или не-акнегенни.

Г. Комбинирана кожа

Повечето жени имат този тип кожа. Т-зоната, която представлява челото, носа и брадичката, е мазна, докато бузите и зоните около очите са сухи. Т-зоната често е зоната на недостатъци. При миене някои части на лицето могат да се чувстват стегнати и опънати.

Какви са особностите на грижата за комбинирана кожа?

Правилната грижа за комбинираната кожа е малко трудна, тъй като трябва да се справите както с маслеността, така и със сухотата. За щастие вече са налични продукти за комбиниран тип кожа. Почистващите продукти за комбинирана кожа трябва да са меки, но трябва да премахват изцяло мръсотията и излишното масло, особено от Т-зоната. Препоръчва се използването на тонер за допълнително почистване на Т-зоната и поддържането й без блясък. От друга страна, овлажнителите трябва да бъдат на маслена основа и да се прилагат в минимално количество върху мазни зони.

Българският онлайн пазар
Logo
Shopping cart