Продукти от баобаб

Продуктите от баобаб – за кого и за какво

Баобаб (Adansonia digitata L.) е овощно дърво, свързано със Савански сухи райони на Субсахарскa Африка. Местните общности основно използват листа, каша и семена от баобаб като източник на храна и за генериране на доходи.

Баобабът е добър източник на много важни витамини и минерали. Изследванията показват, че хранителното съдържание на баобаб може да варира в зависимост от географското местоположение, където се отглежда, и между различни части на растението, като листа, каша и семена. Например, пулпата е с високо съдържание на витамин С, антиоксиданти и няколко основни минерала като калий, магнезий, желязо и цинк. Листата са богати на калций и висококачествени протеини, които могат лесно да се усвояват. Освен това семената и ядката на растението са заредени с фибри, мазнини и микроелементи като тиамин, калций и желязо. Въпреки това в повечето части на света, където свежият баобаб не е на разположение, той по-често се намира като изсушен прах. Баобабът на прах съдържа много важни хранителни вещества, но е особено богат на витамин С, витамин В6, ниацин, желязо и калий.

Кой може да консумира продукти от баобаб?

Продуктите от баобаб, са подходящи за почти всички хора и животни. За веганите и вегетарианците те са ценна храна. Висококачествените продукти от баобаб се получават без топлинна обработка. Затова продукти на баобаб са предпочитани от почитателите на суровата храна, като баобабът в чистата му форма е без глутен.

Продуктите от баобаб имат плодово-тръпчив вкус, като има някои случай, при които консумацията им се препоръчва да бъде ограничена. При малките деца могат да се получат обриви в резултат от високи нива на киселинност, които тялото не може да се разгради достатъчно бързо. Затова за тях не се препоръчва да консумират баобаб.

Хората с непоносимост към фруктоза или глюкоза трябва да потърсят лекарски съвет, преди да консумират баобаб, защото съдържа фруктоза и глюкоза в почти еднакво количество.

Хранителност на продуктите

Една супена лъжица (10 грама) баобаб на прах осигурява приблизително:

Калории: 25,

Протеин: 0.5 грам

Въглехидрати: 8 грама

Фибри: 4 грама

Витамин С: 29% от референтния дневен прием (РДП)

Витамин В6: 12% от РДП

Ниацин: 10% от РДП

Желязо: 4% от РДП

Калий: 4% от РДП

Магнезий: 4% от РДП

Калций: 4% от РДП

Следователно, както прахообразният баобаб, така и пресните части на растението са силно хранителни.

Употреба и полезност

Баобаб за диабетици

Поради високата си плътност на фибрите, баобабът също има редуциращ ефект върху нивата на човешката кръвна захар. Проучвания в университета Oxford Brookes в Обединеното кралство и университета Monash в Австралия са доказали, че баобаб намалява нивата на кръвната захар. По-ниското ниво на кръвната захар инхибира отделянето на хормона инсулин. Инсулинът е отговорен за изгарянето на по-ниски мазнини. В този контекст баобабът е интересен както за диабетици, така и за тези, които искат да отслабнат и има значителни предимства за двете групи хора по отношение на изкуствените лекарства.

Срещу акне

Кожните заболявания като акне са свързани с повишено съдържание на кръвна захар. По този начин приемът на прах от плодовете баобаб може да им противодейства.

Баобаб във фармацията

Баобаб има противовъзпалително свойство. Това го прави приложим за настинки или грипни инфекции. Има противокашличен и антипиретичен ефект. Проучванията показват, че приемането на дневна доза баобаб вече предизвиква същия антипиретичен ефект като 500 милиграма от лекарството, често използвано в този случай парацетамол. Консумацията на баобаб е напълно без странични ефекти.

Козметика – Baobab масло

Маслото от семената на Баобаб е конвенционално студено пресовано и има приятна, леко орехова миризма. То съдържа много витамин Е, който допринася за забавяне на стареенето на кожата. Витамините А и F са в висока концентрация в маслото, те допринасят за обновяването на клетъчната мембрана на организма. Маслото също съдържа здравословни омега мастни киселини, известни за облекчаване на кожните заболявания. Козметичното лечение с масло от баобаб има овлажняващ ефект и създава меко, кадифено усещане върху кожата. Особено популярно е маслото за масажни процедури. При редовна употреба намалява стрии. Освен това укрепва ноктите и косата. При поддържане на косата и скалпа обаче трябва да се отбележи, че маслото има лек блестящ ефект.

Без да водите здравословен начин на живот, не може да се постигне дългосрочен ефект при ползването на баобаб, но той перфектно допълва ползите от здравословна, балансирана диета. Може да се ползва при повишена физическа активност, а така също води до по-бързо храносмилане и желаната загуба на тегло.

Tags:

Българският онлайн пазар
Logo
Shopping cart