Орехи – ползи и хранителност

Орехите се почитат от древни времена като символ на интелектуалността. Те са богати на много полезни за здравето хранителни вещества, особено омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за оптималното здраве.

Ползи за здравето на орехите

Орехите са богат източник на енергия и държат много полезни за здравето хранителни вещества, минерали, антиоксиданти и витамини, които са от съществено значение за доброто здраве. Те са богат източник на мононенаситени мастни киселини (около 72%) като олеинова киселина, а така също са отличен източник на всички важни омега-3 незаменими мастни киселини като линолова киселина, алфа-линоленова киселина (ALA) и арахидонова киселина. Редовната консумация на орехи в диетата, следователно, може да помогне за намаляване на общия, както и на LDL или „лошия холестерол“ и повишава нивата на HDL или „добрия холестерол“ в кръвта.

Изследователски проучвания сочат, че консумацията на орехи може да помогне за намаляване на вероятността за развитие на коронарна болест и инсулти, като благоприятства здравословния липиден профил на кръвта.

Яденето само на шепа (25 г) орехи всеки ден може да осигури около 90% от RDI (препоръчителен дневен прием) на омега-3 мастни киселини. Изследователски проучвания предполагат, че n-3 мастните киселини чрез противовъзпалителните си действия могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, намаляване на коронарната артериална болест и риска от инсулт и предлагат защита от рак на гърдата, дебелото черво и простатата.

Освен това орехите са богат източник на много фитохимични вещества, които могат да допринесат за цялостната им антиоксидантна активност, включително мелатонин, елагова киселина, витамин-Е, каротеноиди и полифенолни съединения. Известно е, че тези съединения имат потенциални ефекти върху здравето срещу рак, стареене, възпаления и неврологични заболявания.

Учени от Университета в Скрентън, Пенсилвания, наскоро откриха, че орехите притежават най-високо ниво на полифенолни антиоксиданти от всички ядливи семена и ядки. 100 g ядки съдържат 13,541 µmol ТЕ (еквиваленти на Trolox) оксидантна радикална абсорбционна способност (ORAC). Яденето на най-много шест до седем ореха на ден би могло да помогне за премахване на повечето от причиняващите болести свободни радикали от човешкото тяло.

Освен това те са отличен източник на витамин-Е, особено богат на γ-токоферол; съдържат около 21 g на 100 g (около 140% от дневните нива). Витамин-Е е мощен липиден разтворим антиоксидант, важен за поддържането на целостта на клетъчната мембрана на лигавицата и кожата, като я предпазва от вредни кислород-индуцирани свободни радикали.

Орехите също съдържат няколко важни групи от витамините В-комплекс.

Те също са богат източник на минерали като манган, мед, калий, калций, желязо, магнезий, цинк и селен. Медта е ко-фактор за много жизненоважни ензими, включително цитохром С-оксидаза и супероксид дисмутаза (други минерали функционират като ко-фактори за този ензим са манган и цинк). Цинкът е ко-фактор в много ензими, които регулират растежа и развитието, развитието на половите жлези, храносмилането и синтеза на нуклеинова киселина. Селенът е важен микроелемент, който функционира като ко-фактор за антиоксидантните ензими като глутатион пероксидази.

Ореховото масло има вкусен орехов аромат и притежава отлични стипчиви свойства. Когато се прилага локално, помага за поддържане на влагата на кожата и предпазва от сухота. Използва се и в готвенето и като „носител или базово масло“ в традиционните лекарства в масажната терапия, ароматерапията, във фармацевтичната и козметичната индустрия.

Изяждайте шепа орехи на ден и ще получите препоръчителни нива на минерали, витамини и протеини.

 

Хранителна стойност 100 гр. Минерали Витамини
Калории: 654
Протеин: 15.23 гр.
Мазнини: 65.21 гр.
Въглехидрати: 13.71 гр.
Фибри: 6.7 гр.
Калций: 98 мг.
Желязо: 2.91 мг.
Магнезий: 158 мг.
Фосфор: 346 мг.
Калий: 441 мг.
Натрий: 2 мг.
Цинк: 3.09 мг.
Мед: 1.6 мг.
Манган: 3.4 мг.
Селен: 4.9 мкг.
Витамин C: 1.3 мг.
Витамин В-1: 0.341 мг.
Витамин В комплекс: 1.125 мг.
Витамин B-6: 0.537 мг.
Витамин K: 2.7 мкг.
Choline: 39.2 мг.
Българският онлайн пазар
Logo
Shopping cart