Мъжката „Менопауза“

Мъжката „Менопауза“ – Алтернативният подход за борба със стареенето

Ако сте мъж над 40-годишна възраст и страдате от слабост, импотентност, болка, скованост, увиснали мускули, депресия, тревожност или топлинна непоносимост, може да сте в „андропауза“.

Андропаузата е синдром, произтичащ от дефицита на хормони, особено на тестостерон. Настъпването и симптомите може да не са толкова драматични като женската „менопауза“, но последиците от нея могат да бъдат също толкова сериозни. Интересно е, че замяната на хормони е доста рутинна при жените, но едва ли е популярна при мъжете. Спадът в нивата на хормоните и при двата пола се отразява неблагоприятно върху здравословното състояние. Започвайки около 25-годишна възраст, нивата на DHEA(dehydroepiandrosterone) и тестостерон започват прогресивна тенденция към намаляване. С намаляващите хормони е много по-трудно да се поддържа мускулната маса. Мускулите започват да провисват и мазнините започват да образуват все по-дебели слоеве около долната част на гърба и корема. Издръжливостта е засегната и възниква непоносимост към упражнения. Остеопорозата е добре документирана при жените и се среща и при мъжете. Това може да доведе до фрактури на бедрата и прешлените. Бръчките, които издълбават дълбоки линии в лицето, се дължат частично на недостиг на тестостерон. Либидото е намалено и дори може да се развие импотентност. Тези промени са резултат от мъжка „менопауза“.

Хормонозаместителят се предлага за жените от десетилетия и положителните резултати продължават да се умножават. От лекарството против стареене се очаква поддържането на нивата на хормоните в младежки диапазон (този на 25-30 годишна възраст) за да осигури значителна полза за здравето. Правилният мониторинг на хормоналното заместване е сравнително скорошно нововъведение, което прави тази терапия много по-безопасна. Вече можем да осигурим правилни дози в приетия нормален физиологичен диапазон. Рискът от рак значително се намалява от този усъвършенстван подход към заместителната терапия.

Спадът на тестостерона възниква в резултат на множество причини и лечението трябва да бъде насочено съответно към тях. Ароматазата (ензим, който превръща тестостерона в естрадиол) се увеличава с напредването на годините. Това увеличаване повишава свободните естрогени и понижава свободния тестостерон. Ракът на простатата е свързан с високо циркулиращите естрогени. Атрофия на тестисите води до намаляване на производството на тестостерон. Курсът на лечение с HCG (Human chorionic gonadotropin) стимулира развитието на тестисите и може да засили производството на тестостерон. Пълната витаминна, минерална и антиоксидантна добавка плюс правилна диета помагат за коригиране на хранителните дефицити. DHEA и възможното заместване на мелатонин също служат като алтернативи и като добавка към терапията с тестостерон. Диета, която включва голямо количество бобови растения, особено соя, е полезна при осигуряването на необходимите градивни елементи за нашите тела за производство на хормони. Поддържането на холестерола в нормални граници (да не е висок или нисък) също е от решаващо значение за синтеза на хормоните. Замяната на тестостерон може да се осъществи чрез използването на кремове, хапчета или дори инжекция. Най-добре е физиологичните модели, естествени за тялото, да бъдат прилагани, а инжектирането да бъде избягвано. Кремовете, съдържащи естествен тестостерон, се абсорбират добре през кожата, заобикалят метаболизма от черния дроб и се прилагат лесно, като по този начин ги правят по-добри от хапчетата. Потенциалните рискове от прилагането на тестостерон включват увеличаване на масата на червените клетки, влошаване на сънната апнея, промени в нивата на липидите в плазмата и задържане на течности. Съществува известна загриженост, че заместването на тестостерона може да изостри доброкачествената хипертрофия на простатата (ДПХ). Няма промяна в PSA с терапия с тестостерон. Не се прилага тази заместителна терапия, ако имате активен рак на тестисите или простатата. И накрая, добавката на тестостерон може да доведе до нежелани странични ефекти, ако се прилага на мъже с нормални нива, оттук и важността на мониторинга.

С правилната терапия можете да очаквате да възвърнете мускулната маса, да увеличите костната плътност, да издържите издръжливостта, да увеличите либидото, да намалите риска от различни видове рак и болестта на Алцхаймер и да живеете с подобрено качество на живот.

Българският онлайн пазар
Logo
Shopping cart