Какво прави колагенът?

Колагенът има многобройни структурни свойства, но също така играе жизненоважна роля за възстановяването на почти всички тъкани на тялото. Някои заболявания са пряко свързани с липсата на този основен протеин. В зависимост от това в коя част на тялото се намира, колагенът служи за различни цели.

В кожата се намира във вътрешния слой. Подобрява структурата на кожата, нейната здравина и също подпомага подмяната на мъртвите кожни клетки. Липсата на колаген в кожата може да допринесе за намаляване на здравето на кожата, което води до бръчки, тъмни петна, инфекции и засяга способността на кожата да поддържа влагата.

Във вътрешните органи и кръвоносните съдове колагенът се намира в лигавицата на вашите органи – стомаха, бъбреците, кръвоносните съдове и далак. Колагенът функционира като защитно покритие и влакнеста бариера. Конкретно в тези области, колаген играе жизненоважни роли, а именно:

  • Той помага за заздравяване на лигавицата на стомаха и храносмилателния ви тракт и насърчава по-голямото заздравяване;
  • Стомахът има слоеве тъкани, включително няколко слоя съединителна тъкан, изработена от колаген, влакна и клетки фибробласти, които произвеждат повече колаген и влакна;
  • Когато слоевете са повредени, погълнатите частици могат да преминат чрез кръвообращението, причинявайки „пропускливи черва.“ Когато колагенът се усвоява, той е привлечен от тези фибробластни клетки и може да им помогне да стимулират производството на повече колаген;
  • Тъй като колагенът е градивният елемент на този съединител тъкан, допълването с колаген може да помогне за заздравяването и дори да насърчи фибробластите да възстановят повредените части на съединителната тъкан в лигавицата на стомаха и храносмилателния ви тракт;
  • Помага при храносмилането. Аминокиселините в колагена увеличават производството на солна киселина (HCl) в стомаха.

Последното има няколко положителни последици:

– Може да помогне за предотвратяване на по-нататъшни увреждания. HCI разгражда протеините. Без достатъчно солна киселина, несмлените протеини могат да причинят алергични реакции, които водят до възпалителна реакция на имунна система, която идва с пропускливи черва и допълнително уврежда лигавицата на стомаха;

– Той убива патогените. HCl убива много организми, които могат да произхождат от замърсена, гнила или необработена храна;

– Помага на тялото да абсорбира минерали. HCl помага да йонизира минералите, които улесняват абсорбирането от тялото;

Също така самият колаген естествено се свързва с водата, така че помага за движението на храната през храносмилателната система. Това може спомагат за предотвратяване на киселини.

В костите – колагенът подпомага укрепването на структурата на костните минерали, така че липсата на колаген кара костите да станат по-рехави, като по този начин ги отслабва.

В ставите (хрущяли, сухожилия и връзки) – 67% от хрущяла е съставен от колаген, който се намира в носа, ушите, коленете, ларинкса, ставите и трахеята и подпомага гъвкавостта и мобилността.

Сухожилията – колагенът представлява повече от 95% от теглото на сухожилията. В сухожилията колагенът осигурява гъвкавост и сила в подкрепа на движението около ставите.

Лигаменти – лигаментите свързват костите в ставите и осигуряват стабилност, предотвратяваща хиперфлексия или хиперекстензия. Лигаментите са съставени от над 80% колаген, така че недостигът на колаген в тази област може да доведе до сериозни травми.

Проблемите с колаген в хрущяла, сухожилието и връзките също могат да причинят по-бавно зарастване и дори да доведат до травми, както и повишаване на триенето между костите, което води до допълнителни увреждания.

В мускулите – мускулите се състоят от клетки, преплетени от съединителна тъкан, богата на колаген и колагенът има жизненоважната роля в поддръжката и възстановяването на мускулите. Липсата на колаген в тази област може да доведе до редица проблеми, включително мускулни болки, намаляване на способността на мускула да работи, засягайки метаболизма и дори болестни състояния. В частност, пациентите с фибромиалгия показват недостиг на колаген в мускулите.

Връзката със съня

Глицинът (една от аминокиселините в колагеновия хидролизат) може да помогне за повишаване нивата на серотонин, без да повишава допамина нива – осигуряване на по-добро качество на съня.

Какво причинява дефицита на колаген?

Нормално стареене – Счита се, че след 30-годишна възраст производството на колаген може да намалее с 1% годишно, т.е. на възраст 50 години, тялото може да загуби 20% от капацитета си да произвежда колаген.

  1. Травми – Поради намалена гъвкавост и еластичност. В специфични области на тялото, като мускули и стави, когато тялото получи нараняване, то използва ресурси от колаген за излекуване на увреждането. Ако в организма вече липсва колаген, това може допълнително да засили проблема.
  2. Засилва стареенето в зависимост от начина на живот – увреждането от слънцето, тютюнопушенето, наркотиците, алкохола, преработените храни, болестите и други могат да имат драстичен отрицателен ефект върху способността на организма да произвежда колаген.
Българският онлайн пазар
Logo
Shopping cart