Кето диетата

Кето диетата е добре известна като кетогенна диета, диета с ниски въглехидрати, нисковъглехидратна с високо съдържание на мазнини (LCHF) и т.н. Крайният резултат се постига не чрез глад (намаляване на калориите), а като не се приемат въглехидрати. Целта е да се постигнат оптимални нива на кетони, което води до: – отслабване, по-добри физически и умствени резултати и др.

Човешките тела са невероятно адаптивни към това, което се влага в тях – когато ги претоварите с мазнини и отнемете въглехидрати, то ще започне да изгаря кетоните като основен източник на енергия. Понижавайки приема на въглехидрати, тялото се индуцира в състояние, известно като кетоза. Кетозата е естествен процес, който организмът осъществява, за да ни помогне да оцелеем, когато приемът на храна е нисък. По време на това състояние се разграждат мазнините в черния дроб и се произвеждат кетони.

За да започнете кето диета, ще искате да планирате предварително – какво да ядете в зависимост от това колко бързо искате да влезете в кетогенно състояние. Колкото по-рестриктивен сте към въглехидратите си (по-малко от 15 г на ден), толкова по-бързо ще навлезете в кетоза.

Искате да задържите ограничените си въглехидрати, идващи най-вече от зеленчуци, ядки и млечни продукти. Не яжте рафинирани въглехидрати като пшеница (хляб, тестени изделия, зърнени култури), нишесте (картофи, боб, бобови растения) или плодове. Малките изключения от това са авокадо и горски плодове, които могат да се консумират умерено.

Да не се яде:

 • Зърна – пшеница, царевица, ориз, зърнени култури и др.
 • Захар – мед, агаве, кленов сироп и др.
 • Плодове – ябълки, банани, портокали и т.н.
 • Грудки – картофи и др.

Яжте:

 • Меса – риба, говеждо, агнешко, домашни птици, яйца и др.
 • Листни зелени – спанак, къдраво зеле и др.
 • Над земята зеленчуци – броколи, карфиол и т.н.
 • Високомаслени млечни продукти – твърди сирена, сметана с високо съдържание на мазнини, масло и др.
 • Ядки и семена – макадамия, орехи, слънчогледови семки и др.
 • Авокадо и горски плодове – малини, къпини и други плодове с ниско гликемично въздействие
 • Подсладители – стевия, еритритол, монах плодове и други подсладители с ниско съдържание на въглехидрати
 • Други мазнини – кокосово масло, дресинг за салата с високо съдържание на мазнини, наситени мазнини и др.

Предимства на кетогенната диета

Отслабване

Кетогенната диета по същество използва телесните ви мазнини като източник на енергия – затова има очевидни ползи за отслабване При кето нивата на вашия инсулин (хормон, съхраняващ мазнини) спада много, което превръща тялото ви в машина за изгаряне на мазнини.

Контролна кръвна захар

Кето естествено понижава нивата на кръвната захар поради вида храни, които ядете. Проучвания дори показват, че кетогенната диета е по-ефективен начин за управление и предотвратяване на диабет в сравнение с нискокалоричните диети.

Ако сте преддиабетик или имате диабет тип II, трябва сериозно да помислите за кетогенендиета. Имаме много читатели, които са имали успех с контрола на кръвната захар върху кетото.

Ментален фокус

Много хора използват кетогенната диета специално за повишаване умствените си способности. Кетоните са чудесен източник на гориво за мозъка. Проучванията показват, че увеличеният прием на мастни киселини може да има сериозни ползи за нашата мозъчна функция.

Повишена енергия и нормализиран глад

Давайки на тялото си по-добър и по-надежден източник на енергия, ще се почувствате по-заредени с енергия през деня. Доказано е, че мазнините са най-ефективната молекула, която гори като гориво и в крайна сметка ни оставят в заситено състояние за по-дълго време.

Епилепсия

Кетогенната диета се използва от началото на 1900 г. за успешно лечение на епилепсия. Тази диета е все още една от най-широко използваните терапии за деца, които имат неконтролирана епилепсия днес. Едно от основните предимства на кетогенната диета и епилепсията е, че тя позволява по-малко лекарства, които да се използват, като предлага отличен контрол. През последните няколко години изследванията също показват значителни резултати също при възрастните, лекувани с кето диета.

Холестерол и кръвно налягане

Кето диетата показа, че подобрява нивата на триглицеридите и нивата на холестерола. Много проучвания за диети с ниско съдържание на въглехидрати показват по-добро подобрение на кръвното налягане спрямо други диети. Някои проблеми с кръвното налягане са свързани с наднорменото тегло, което е бонус след кетото има тенденция да доведе до загуба на тегло.

Инсулинова резистентност

Инсулиновата резистентност може да доведе до диабет тип II, ако се остави без управление. Голямо количество изследвания показват, че ниската въглехидратна, кетогенна диета може да помогне на хората да понижат нивата на инсулин до здравните граници.

Дори и да сте атлетични, можете да се възползвате от оптимизацията на инсулин при кето диетата, като ядете храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини.

Акне

Обичайно е да усещате подобрения в кожата си, когато преминете към кетогенна диета. Проучване показва вероятна връзка между храненето с високо съдържание на въглехидрати и повишеното акне. При акне може да е от полза да намалите приема на млечни продукти и да спазвате строг режим на почистване на кожата.

Българският онлайн пазар
Logo
Shopping cart