Защо е полезна Хлорелата

Хлорелата като хранителна добавка

Хлорелата представлява група от зелени микроводорасли, към които  има нарастващ научен и търговски интерес. Тя притежава висока фотосинтетична способност и е може да расте интензивно и специални условия. Хлорелата отдавна се счита за източник на протеини и сега се произвежда промишлено за храна на човека и за животните. Хлорелата също е богата на масло, идеална суровина за биогорива. Изследването на производството на биогорива от Chlorella е в ход. В допълнение, Chlorella показва потенциал като алтернативен приемник за рекомбинантно производство на протеини

Хлорела като храна за хора и животни

Хлорелата е изобилие от протеини (до 68%) и съдържа всички основни амино киселини. Тя е богата и на мастни киселини, хранителни влакна, каротеноиди, витамини, минерали и др. и други биоактивни съединения, което дава възможност на водораслите да имат привлекателни висококачествени хранителни качества. Използването на Хлорела като храна има дълга история и може да се проследи до периодите на недостиг на храна по време на Световните войни. Япония и Китай са основните производители на хлорела. Получената хлорела се продава главно под формата на изсушена прах, таблетки или капсули за консумация от човека. Други форми на продуктите включват фактор на растеж на хлорела (CGF), чай от хлорела, юфка от хлорела. CGF е екстракт от гореща вода от хлорела и представлява смес от протеини, нуклеинови киселини, полизахариди и различни минерали. Доказано е, че екстракта хлорела играе положителна роля в здравеопазването и превенция на болести, като подобряване на имунните функции, предотвратяване тумори и ракови заболявания, засилване на хипогликемичните ефекти, затихване когнитивен спад във възрастовата деменция и понижаване на кръвното налягане.

Хлорелата се използва и като естествена добавка за оцветяване на човешката храна заради нейните високи нива на пигменти. Добавянето на хлорела биомаса придава на бисквитките атрактивен и иновативен външен вид и по-висока текстура характеристики.

Използването на хлорела като храна за животни е по-скорошно. Биомасата от хлорела може да се използва директно като фураж или за обогатяване. Храненето с хлорела се оказва полезно за растежа на рибата. Подобрява и нивото на пигментацията на кожата, което е един от най-важните критерии за качество, определящи пазарната стойност на рибата, декоративна риба по-специално. В допълнение, Chlorella показва обещаващи приложения за домашните птици, например, хранене на кокошки за оцветяване на яйчните им жълтъци.

Българският онлайн пазар
Logo
Shopping cart