Защо е важен колагенът

Колагенът е най-важният градивен елемент на тялото и той представлява приблизително 25% от протеините в нашите тела. Колагенът е основният структурен протеин, който осигурява сцеплението, еластичността и регенерацията на всички съединителни тъкани, включително кожата, сухожилията, връзките, хрущялите и костите.. Укрепва различни структури на тялото, както и целостта на кожата ни.

Развитието на човешкото тяло преминава през няколко етапа: детство, пубертет, зрялост или стабилизация и след това стареене. Стареенето започва още през второто десетилетие от живота. В началото, тези промени са едва забележими, но от края на третото десетилетие настъпват много важни функционални и/или структурни промени. Доказателствата сочат, че много хронични заболявания са резултат от взаимодействието на различни фактори, включително генетични, екологични и начин на живот. Факторите са класифицирани като променящи, които включват: – тютюнопушене, прием на алкохол, хранителни навици, заседнал начин на живот, стрес. Класифицираните като не променливи са: – наследствеността, полът и възрастта.

Остеопорозата (ОП) представлява заболяване на скелет от многофакторни причини, която се характеризира с намалена костна маса и влошаване на анатомична и структурна цялост на костите. Това води до повишена крехкост и податливост на костите да се счупят. Най-засегнати от ОП са групата възрастни жени, чието намалено производство на естроген след менопаузата ускорява загубата на калции.

Сред ставни заболявания, остеоартрит (ОА) е най-разпространеният и се развива бавно с десетилетия. Той се проявява епизодично с болка и завършва с загубата на ставна функция. Въпреки много усилия, засега няма лек за ОА. Използваните лечения – фармакологични и нефармакологични могат и целят само да намалят симптомите, особено болката, възпаление и неподвижността. Нутрицевтиците са вещества, които могат да действат като помощни средства при профилактика и лечение на хронични заболявания, по-специално ОА. Терминът нутрицевтик идва от комбинацията на думите „хранене“ и „фармацевтични“. То съответства на храни или продукти, които не само осигуряват ползи за здравето, но са и по дефиниция и регулация, лишена от вредни ефекти. Колаген хидролизатът (СН) е признат за безопасна храна с минимални неблагоприятни ефекти, чиято аминокиселина състав осигурява повишени нива на глицин и пролин, които се натрупват, когато са правилно смила се, за предпочитане в хрущяла.

Както стареенето, така и лошата диета могат да повлияят на нивото на колаген в тялото. Тези промени не са забележим в ранните етапи на живота, но стават очевидно в зрялата фаза, в която приемът на храна не отговаря на препоръчителните изисквания толкова ефективно, по отношение на енергията и макро и

В етапа на стареене шансовете за развитие на костни и ставни заболявания са по-високи. Балансираното хранене е от съществено значение не само за предотвратяване на хронични заболявания, но и за поддържане на здраво тяло и осигуряване на неговото правилно функциониране.

Българският онлайн пазар
Logo
Shopping cart