Бадемите – ползи и хранителност

Извършени са стотици научни публикации до момента, за ползата от консумацията на бадеми за здравето на сърцето, храносмилането, управление на теглото, предотвратяване и лечение на диабет и техният хранителен състав. Бадемите съдържат голям хранителен пакет, което ги прави много подходящи за здравословно хранене и диети, както и за вкусна и лека закуска. Дългогодишните изследваният показват, че бадемите основно помагат за намаляване на холестерола и доброто здраве на сърцето.

Преждевременната смърт от сърдечно-съдови болестта може да се избегне, ако се спазва диета и се контролират рисковите фактори. Диетата е неразделна за управление на сърдечно-съдов риск и почти две десетилетия изследвания подкрепят ролята на бадемите за подпомагане поддържането на здраво сърце.

Бадемите и холестерола

Първите изследвания за ролята на бадемите, за здравето на сърцето са направени през 1992 г. Доказва се, че с бадемова диета, със 100 грама на ден се понижава холестерола. Това забележително проучване помогна да се постави основата за програмата за изследване на бадемовото хранене и предостави убедителни доказателства, че въпреки високото им съдържание на мазнини и калории, бадемите могат да бъдат включени като част от здравословно хранене. Изследванията на пациенти показва, че по-добър резултат се постига при хора с по-високо съдържание на холестерол.

Наскоро се доказа, че за четири седмици, 27 възрастни с повишен LDL, след ежедневна консумация на бадеми, като част от здравословна диета,  е довела до подобрение на серумните мазнини на участниците и понижена оценка с 3,5%  на 10-годишен рискът от коронарна болест на сърцето.

Бадемите са богати на влакна (фибри), поради което консумацията им се ползва и като превенция срещу диабет и пробиотичен ефект.

Хранителна алергия: потенциални рискове от  консумация на ядки

Консумацията на ядки и ядки, включително бадеми доказано е здравословен хранителен навик. Те обаче може също да индуцира IgE-медиирани нежелани алергични реакции при чувствителни хора. Изчислено е че, хранителната алергия,  засяга около 1-2% от хората по големи от 10 г. Ядките могат да причинят анафилактични реакции и смъртни случаи. Алергията към бадемите прилича на тази за други дървесни ядки. Активността на свързване на IgE на бадемовите протеини се редуцира с типична топлинна обработка, приложена на бадемите, като бланширане и печене. Ясно етикетиране на алергена на хранителни продукти, съдържащи ядки и други потенциално алергенни храни се изисква под Европейско законодателство за етикетиране на храните и увеличаване на усилията се правят, за да помагат на образованието на хората, живеещи с тях алергии и техните семейства за това как да разпознаят рано симптоми на алергична реакция и как да се лекува анафилаксия незабавно.

Промените в диетата често е първият и един от най-ефективните начини за намаляване на риска на сърдечно-съдови заболявания и изследвания на тялото сочат, че яденето на бадеми може помощ за поддържане на здраво сърце.

Хранителна стойност на 100 г. бадеми

 

Елемент Хранителна стойност Процент от дневната доза
Енергия 654 Kcal 33%
Въглехидрати 13.71 g 11%
Протеин 15.23 g 27%
Всичко мазнини 65.21 g 217%
Холестерол 0 mg 0%
Диетични фибри 6.7 g 18%
Витамини
Фолиева киселина 98 µg 24%
Витамини В комплекс 1.125 mg 7%
Витамин В – 5 0.570 mg 11%
Витамин В – 6 0.537 mg 41%
Витамин В – 2 0.150 mg 11.5%
Витамин В – 1 0.341 mg 28%
Витамин A 20 IU 0.5%
Витамин C 1.3 mg 2%
Витамин E 20.83 mg 139%
Витамин K 2.7 µg 2%
Електролити
Натрий 2 mg 0%
Калий 441 mg 9%
Минерали
Калций 98 mg 10%
Мед 1.5 mg 167%
Желязо 2.9 mg 36%
Магнезии 158 mg 39.5%
Манган 3.4 mg 148%
Фосфор 346 mg 49%
Селен 4.9 µg 9%
Цинк 3.09 mg 28%
Фито хранителност
Carotene-ß 12 µg
Crypto-xanthin-ß 0 µg
Lutein-zeaxanthin 9 µg
Българският онлайн пазар
Logo
Shopping cart